Jun 11, 2012

Painting diary XXII.


Here are the finished - but not dipped and varnished - Italeri Highlanders.


No complaining for these, fine sculpts and great poses. - NCO here with boar hunting spear. The kilts are red, blue and green, no specific pattern just some lines here and there.


Bagpiper and macro of a man turning his back to his commander.


The finish will add a bit more depth to them as well, the remaining 25 is a don't-know-when as more is coming. One more thing, I've splitted the painted stuff in three posts - you'll see why!

6 comments:

  1. Fantastic! There is something about Highland regiments that really evokes the period.

    ReplyDelete
  2. Great tartan Andrew, great work sir!

    ReplyDelete
  3. Jól látom, hogy fényképezőgépet cseréltél? :)

    Hadd tegyek fel egy olyan kérdést, hogy mit takar ez a "dip and varnish" művelet? Jól értem, hogy valamilyen fedőréteget viszel a figurákra? Ha igen, akkor ez milyen anyag?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A gép ugyanaz, mint volt, csak mivel odakint éppen viharos volt az idő, lámpa mellett fényképeztem.
      Dip - ez szó szerint 'merítés', ami a gyorsfestéses módszernél annyit jelent, hogy az árnyékolást egy rétegnyi, hígított festékkel oldják meg. A dolog - amennyire utánaolvastam - onnan kapta a nevét, hogy a kivitelezés egyik formája a páchoz/lakkhoz hasonló dolgokba merítés és utána a fölösleg eltávolítása. Nálam ez csak a "gyorsfestésre" vonatkozik, ahol az árnyékolást matt lakk és fekete lakkfesték keveréke adja (optimális esetben sok lakk és kevés festék - ha egy festett/fehér felületre felviszem keverés után, szürkésen áttetszőnek kell lennie, különben a figura túl "piszkos" lesz), folyósra hígítva (így a mélyebb részekben marad meg inkább). Ha lusta vagyok, ez a legutolsó réteg is a talpalás előtt, ha nem, mégy egy extra réteg varnish - azaz szimplán lakk - kerül fel, de tapasztalatom szerint a feketével kevert réteg is eléggé védi a festéket ahhoz, hogy kihagyhassam.
      A megoldás onnan jött, hogy a szimplán hígított "bemosások" (akrill/víz, lakkfesték/hígító) túlságosan is szétfolynak és - nekem legalábbis - nehezebb kezelni, a lakkal kevert dolog viszont szépen tapad a felülethez.

      Delete
  4. Köszönöm a részletes választ!

    ReplyDelete